طلیعه
امام مهدى عجل الله تعالی فرجه از ما چه انتظارى دارند؟
در بسیارى از مقالهها و کتابهایى که در زمینه وظایف منتظران امام زمان (عج) نوشته شدهاست، صحبت از این شده که ما باید در زندگى خود، آنگونه سخن بگوییم و رفتار کنیم که امام زمانمان عجل الله تعالی فرجه مىپسندند. حال پرسش این است که: از کجا مىتوان فهمید که امام زمان عجل الله تعالی فرجه از ما چه مىخواهند و چه کارى را مىپسندند؟
در پاسخ این سؤال خوب است که دو نکته را یادآور شویم:
1. امام زمان (عج) ادامه دهنده راه پیامبرصلیالله علیه وآله و ائمه معصومین علیهم السلام است از آنجا که به اعتقاد ما همه امامان معصوم(ع) مفسران کتاب خدا و بیانکنندگان سنت رسول خدا(ص) هستند، رضایت و خشنودى امام زمان(عج) در چیزى جز آنچه که در کتاب خدا آمده یا در کلمات رسول خدا صلیالله علیه وآله و دیگر امامان معصوم(ع) به آن اشاره شده نیست. به بیان دیگر اگر کسى به همه تکالیف و وظایفى که در قرآن و روایات معصومین(ع) به آنها امر شده عمل کند و از همه محرمات و گناهانى که در این دو منبع الهى از آنها نهى شده، دورى جوید، به عبارت ساده تر اگر به رساله عملیه خود عمل کند، خواهد توانست که رضایت امام زمان(عج) را چنانکه باید و شاید به دست آورد.
2. امام زمان عجل الله تعالی فرجه به عوامل خرسندى و ناخرسندى خود اشاره کردهاند:
در احادیث، زیارتها و دعاهایى که در طول دوران غیبت صغرا و پس از آن به صورت توقیع و یا به صورتهاى دیگر از امام زمان عجل الله تعالی فرجه براى ما به یادگار مانده است به صراحت تمام آنچه که موجب خوشنودی یا ناخوشنودی آن حضرت مىگردد بیان شده و چگونه عمل کردن، چگونه سخن گفتن و چگونه اندیشیدن به ما آموخته شده است. از این رو با مراجعه به مجموعه توقیعات آن حضرت و تأمل و تدبر در آنها مىتوان به راحتى هدایت را از گمراهى و صراط مستقیم را از کجراههها باز شناخت. براى روشنتر شدن موضوع، خوب است که به عنوان مثال نگاهى داشته باشیم به یکى از این یادگارهاى گرانقدر امام زمان(عج)؛ یعنى دعاى معروفى که با جمله «أللّهمّ ارزقنا توفیق الطاعة و بُعد المعصیه...» شروع مىشود و در اوایل مفاتیحالجنان نیز آمده است.
در این دعاى کوتاه و مختصر، امام مهدى(عج) همه آنچه را که شایسته است ما خود را به آنها آراسته یا از آنها پیراسته سازیم در قالب دعا بیان کرده و به صورت غیر مستقیم به ما فهماندهاند که به عنوان حجت خدا، چه انتظارى از ما دارند و چگونه شیعهاى را براى خود مىپسندند.با هم قسمتهایى ازاین دعا را مىخوانیم:
بار خدایا! توفیق فرمانبردارى، دورى از گناهان، درستى و پاکى نیت و شناخت حرامها را، روزى ما فرما. و ما را به راهنمایى و پایدارى گرامى دار و زبان ما را در درستگویى و گفتار حکیمانه استوار ساز و دل ما را از دانش و معرفت سرشار کن و درون ما را از حرام و مال شبهه ناک پاکیزه گردان و دست ما را از ستمگرى و دزدى بازدار و چشم ما را از فجور و خیانت بپوشان و گوش ما را از شنیدن سخن بیهوده و غیبت بربند و...
در ادامه این دعا، امام زمان صفات و ویژگیهایى را که شایسته عالمان، دانشپژوهان، پیران، جوانان، زنان، توانگران، تنگدستان، جنگجویان، حکمرانان و... است برمىشمارند و از خداوند مىخواهند که به هر یک از این گروهها و اقشار اجتماعى صفات و ویژگیهایى را که شایسته آنهاست عطا فرماید.
پس راه روشن است و امام زمانمان راه زندگی مورد رضایت خود را برای ما بیان فرمودهاند فقط ما باید اهل عمل باشیم بیایید یکبار این دعا را با دید کسى که مىخواهد بداند امامش از او چه انتظارى دارد مرور کنیم تا ببینیم که مولا وامام زمانمان به طور خاص از ما چه توقع و انتظارى دارند؟! و انشاءالله به توقعات اماممان جامه عمل بپوشانیم.
یا علی...